Moj hobi

Hodanje deluje pozitivno na fizicko i psihicko zdravlje organizma.

Nekada je covek mnogo vise vremena provodio na nogama i bio prinuđen na mnogo vise kretanja, ako nista drugo a ono zbog potrage za hranom. Odmor je sebi mogao da priusti samo tokom noci dok je obicno i cvrsto spavao. Sada je zivot sasvim drugaciji. Vise ne postiji tolika potreba za kretanjem jer nam je sve mnogo dostupnije i poslovi se cesto obavljaju u sedecem polozaju, bez ikakvog fizickog napora.

Ipak ne smemo zaboraviti da je hodanje velika blagodet i da predstavlja najlakši i najbezbedniji put do zdravlja tela i duha i dobre kondicije. Hodanje produzava zivot i omogucava nam da u njemu i uzivamo. Dok hodamo citav organizam mnogo bolje funkcionise, vrsi se bolja razmena materija, relaksira se i pored osecaja blagog umora, vraca nam se izgubljena fizicka snaga a omogucuje nam i lepsi i zdraviji san.

Redovna šetnja dobro ce uticati na srce i krvotok, ubrzace sagorevanje viska unete hrane i svakako umanjiti rizik od dobijanja gotovo svih, pogotovo savremenih bolesti.Osim toga jacaju nam i kosti.

Hodanje je posebno blagotvorno gojaznim osobama jer se na taj nacin sagorevaju masti, umanjuje nivo holesterola u krvi i izlucuju stetne materije iz organizma.